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Question Response 

Can you please confirm that we only need to 
provide a pre-notification when we are using the 
LFE, not when we are relying on an exception / 
exemption? 

Yes. The only obligation when using an exception 
is maintaining the appropriate records. 

Is there any liability on the exporter in Australia 
under 10B? 

There is no liability for the original Australian 
exporter, but it may impact risk assessments for 
future permit applications made by that Australian 
exporter. 

How do we evidence someone is a resident or 
citizen of the US or UK, to ensure we meet 
requirements of AUKUS license free? Are there 
specific documents that are accepted as 
evidence? 

Passport or visa status are the best way to 
confirm this information. 

If the non-exempted FCL person working for the 
same company access controlled technology as 
part of their routine job to develop or modify the 
source code, do they need to have a permit? 

If they are not an exempt person (i.e. FCL for 
regular goods/tech, any foreign person for 
EGTL/AMSP goods/tech), a 10A permit will be 
needed to cover the original provision of access. 
Subsequent uses / access would then be covered 
by this 10A permit. 

Would it still be good practice to keep our own 
records to show the FundRes justification 

Yes, but those records would not be subject to 
the legal requirements about being held for 5 
years or being produced when requested 

To confirm... the FCL recipient exception 
therefore needs record keeping as per your 
previous slide (description of the DSGL 
Techology and the country) 

Correct - just the limited record-keeping 
requirements (i.e. description of DSGL 
good/tech/service + country where received, 
which would always be Australia for 10A) 

These responses are designed to assist you in understanding Defence Export Control’s regulatory 
framework. It is not legal advice nor intended to be legal advice and it may therefore include some 

generalisations about the law. Some provisions of the law referred to have exceptions or 
prerequisites, not all of which may be described here. Defence does not guarantee the accuracy, 

currency or completeness of any information contained in this document. Your particular 
circumstances and activities must be taken into account when determining how the law applies to 
you. These responses are therefore not a substitute for obtaining your own legal advice and does 

not imply that other regulatory obligations would not be applicable to certain activities 
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Under 10A, assuming the exemption doesn't 
apply, does that mean you could require a permit 
to provide access to technology by your own 
employees? 

Correct - if you are making a 10A supply of DSGL 
technology to a non-exempt foreign employee 
(non-FCL normally, or any foreign person for 
EGTL/AMSP tech), then you would require a 
permit. However remember 10A does not apply to 
supplies to Australian persons (e.g. Aus citizens, 
permanent residents, body corporates) 

With 10A, would you still need a permit if the 
employee had dual citizenship eg., foreign not on 
FCL and australian? 

Section 10A does not apply to DSGT tech 
supplies with Australia to Australian persons - 
Australian persons include citizens, permanent 
residents, body corporates, 
governments/authorities. Additional (dual) 
citizenship is not considered by s10A 

Sorry under s10A, earlier it was said that this 
would include 'access', but the slide on page 24 
suggests that if it is just being accessed, it doesn't 
fall under s10A.  Please confirm 

The provision of access is considered a s10A 
supply, but each subsequent access is not 

Regarding 10B exceptions, if the foreign person 
re-export to FCL countries, he/she does not need 
a permit ? Please confirm. 

The 10B exception for involvement of FCL 
countries only applies to DSGL Part 2 
goods/tech. It does not apply to DSGL Part 1 
goods (i.e. a 10B permit would be required). 

Does the AUKUS agreement (and the pre-
notifications) apply to our company employees 
who are in the US/UK and are citizens of the US 
or UK, but work for our organization or its 
subsidiaries? 

Yes the AUKUS licence-free environment can be 
used by those US and UK citizens - find the full 
eligibility criteria here: 
https://www.defence.gov.au/business-
industry/exporting/applications-pre-
notifications/licence-free-environment  

Apologies, does that mean, for our own 
employees, that are in US/UK, we have to do the 
pre-notifications (AUKUS pre-notification). And if 
yes, is that one general notification for all their 
upcoming related projects/work ? 

DSGL tech supplies to employees in the US and 
UK would require a s10 permit if no other 
exception applied. You are right that you could 
use the licence-free environment as an exception, 
and the pre-notification provided could be a 
general one (i.e. covering the scope/duration of 
the project) 

Does the DSGL definition and it doesn't include 
operation/maintenance imply that Managed 
Service Providers (MSPs) and other technicians 
accessing the data do not need 10A permits if 
they are not in the Foreign Country List (FCL)?" 

You'd have to consider if the definition of DSGL 
tech is met in case-by-case. The installation / 
operation / maintenance / repair clause is only for 
non-DSGL goods or DSGL goods whose export 
has already been authorised. 

Apologies, I am not sure if I misheard it or not, so 
just confirming here. Is it the case that you not 
need a s10B permit if the original 
supplier/exporter is resupplying/reexporting? 

The overseas re-supplier/exporter needs to apply 
for and hold a 10B permit (if 10B applies) - not 
the Australian exporter 

Thank you for the explanation. May I ask where in 
DTCA clarifies this point? I can only see the 
subsection 10B(1)(e) but still appears unclear in 
completely answering this point. Your help is 
much appreciated. 

Check out the latest version of the Defence Trade 
Controls Act 2012: 
https://www.legislation.gov.au/C2012A00153/late
st/text. ss10B(d) indicates that 10B only applies 
to supplies outside of Australia (i.e. not the 
Australian exporter/supplier) 

https://www.defence.gov.au/business-industry/exporting/applications-pre-notifications/licence-free-environment
https://www.defence.gov.au/business-industry/exporting/applications-pre-notifications/licence-free-environment
https://www.defence.gov.au/business-industry/exporting/applications-pre-notifications/licence-free-environment
https://www.legislation.gov.au/C2012A00153/latest/text
https://www.legislation.gov.au/C2012A00153/latest/text
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To confirm, an Australian APS employee who 
supplies ETL technology to an Australian APS 
employee based overseas will need to obtain a s 
10 permit as the ETL by and large is an exclusion 
to the exceptions? 

In the circumstances of an APS to APS s10 
supply, check the exception in ss10(3) 

 
 

Similarly, if US technology is sent to Australia 
(e.g. under an FMS case) and is on the ETL, then 
a US person in Australia will need a s 10A permit 
to access that US ETL technology, and would 
need a s 10 permit to engage with the US 
regarding that technology?  

Keep in mind a s10 or s10A permit is only 
required if a supply (or provision of access) is 
provided to a new person. It is not required if 
DSGL tech that a person already has access to is 
being used/accessed. 

Is there an exemption which applies to 
operational requirements? For example, if a US 
ship containing ETL goods transits through 
Australian territory, would the US need to obtain a 
permit for the 'export' of those ETL goods once 
the ship leaves Australian territory, or for US 
personnel to access those ETL goods within 
Australian territory? 

No operational exception per se, but the key thing 
will be whether a 13E export or a 10 / 10A supply 
actually occurred (this tends to involve the 
transfer from one person to another) 

Do you need to become an AUKUS authorised 
user before applying for Australian Authorized 
User? 

You can enrol for both at the same time, although 
you will always receive AUKUS Authorised User 
certification first (as the US certifies Australian 
Authorized Users) 

I would like to confirm, this is referring to the 
transfer of data only? Would it apply to granting of 
personnel to Objective? E.g a USA personnel 
without Australian Citizenship, who is requiring 
access to data in our MIWS Objective space. 

You would have to look closely at whether a s10A 
supply actually occurred. Provision of access is 
considered a s10A supply, however also consider 
if the supply involves DSGL technology by its 
definition in the DSGL. But if the answer to both 
of these is yes (and in the case of US/FCL citizen 
the tech was on the ETGL/AMSP), then a 10A 
permit may be required 

   

  


